Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbaski czosnkowePIERNIKI ALPEJSKIE »

Surowce:- 6 kg
karkówki w miarę chudej,- 2 kg
boczku,- 1 kg
szynki (kl. I),- 1 kg II wołowej,-
sól 20g/kg,-
pieprz czarny 1g/kg,-
majeranek 2g/kg-
czosnek siekany 3g/kg,- kiełbaśnice 32+I wieprzową (
szynkę) zemleć na sitku 8mm,
karkówkę i
boczek zemleć na sitku 6mm, a II wołowa 3 x na sitku 3mm lub raz i kutrować.Wymieszać wszystkie rodzaje
mięsa, dodać
przyprawy i
sól. dokładnie wyrobić. Napełnić kiełbaśnice.Można robić tzw.
ślimaki lub odkręcać w dowolne odcinki. Mrozić surowe lub parzyć na ogólnych zasadach.
Kiełbaski są raczej chude, ale niektórzy takie wolą, choć mi smakują średnio. Ja dałbym jeszcze tłuszczu wieprzowego lub podgardla tak z 15%.
Kiełbaski białe po gotowaniu
tracą tłuszcz i są troszkę suche. Potrzeba wtedy do nich sos.Smacznegoniedziela, 04 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter