Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Nerki cielęce po generalsku
Kiełbasa czosnkowa »Kumpis [Litwa]KumpisTo kresowa
szynka wyrabiana na Podlasiu od wieków.Kumpis oznacza w
języku Litewskim po prostu
szynkę. Na Podlasiu nazywa się to Kumpiak.Szacowany czas produkcji to 8 miesięcy!!!Składniki:-
szynka wieprzowa duża – moja ma 17kg-
sól- peklosólNajpierw wycinamy kość ogonową, a
potem kość miednicy. Ładnie formujemy nożem kształt na wygląd parmeńskiej.
Dookoła kości rurkowych robimy nożem nacięcia, aby
potem w nie wepchnąć peklosól.Nacieramy
mięso ile się da peklosolą i do lodówki.Następnego dnia ponownie nacieramy peklosolą.Solenie (peklowanie)Robimy skrzynkę drewnianą w której będziemy solić
szynkę. Sypiemy na dno warstwę
soli. Kładziemy
szynkę i zasypujemy grubo
solą. Tak solimy przez 7dni + tyle ile ma wagi
szynka czyli 7+17=24 dni.
Tak wygląda po wyjęciu z
soli po 24 dniach:
PrzepalanieCałą
szynkę dobrze wyszczotkować z
soli. Teraz miejsca cięć zabezpieczyć
miodem zmieszanym z
pieprzem. Skórę natrzeć
spirytusem. Przepalać w temp ok 6 stopni prze 5-6 tygodni.
DojrzewanieTeraz miejsce cięcia
szynki zabezpieczyć
smalcem i
pieprzem. Będzie wolniej dojrzewała i obsychała.Dojrzewanie to co najmniej 6 miesięcy w przewiewnym miejscu. Zabezpieczyć przed robactwem. Np siatką lub papierem.
Kumpiaka najlepiej podawać w postaci bardzo cienkich, wręcz przezroczystych plastrów. Ten wykwintny rarytas najlepiej smakuje z
wytrawnym czerwonym winem lub mineralną02 . 04.2011Po ponad 6 miesiacach nastąpiła próbna degustacja.
Mięsko delikaten rozpływa się w ustach. Dzieci krzyczą tata daj jeszcze.
Po degustacji cięcie zabezpieczono
smalcem i dalej dojrzewa.niedziela, 23 stycznia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter