Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka z dzika parzonaOgonówka z dzika »

Składniki:- folia celulozowa,- sznurek wędliniarski,- peklosól,-
pieprz,-
jałowiec,-
czosnek,-
zioła prowansalskie,Wycinamy
polędwiczki małe z dzika. Peklujemy na mokro w zalewie wg. tabeli peklowań .Do zalewy dodajemy:
pieprz,
jałowiec,
czosnek. Peklowanie mokre 6 dni bez nastrzyku.Wyjmujemy po zapeklowaniu i ociekamy prze ok 12h w temp. do 10 stopni.Następnie nacieramy
ziołami prowansalskimi i zawijamy w kawałek folii celulozowej, a następnie sznurujemy.Wędzimy ciepłym
dymem prze ok 6-8h. Parzymy w wodzie o temp ok 75stopni do osiągnięcia wewnątrz temp 72stopnie. Studzimy. Wyjmujem z folii i zajadamy.

Tym samym sposobem można wykonać szyneczki z tylnej lub przedniej
szynki.

Wyrób wędzony w folii celulozowej jest bardziej soczysty i aromatyczny.

smacznegopiątek, 25 czerwca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter