ßßß Cookit - przepis na Mielonka z dzika parzona

Mielonka z dzika parzona

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Salceson krwisty
Polędwiczki małe z dzika »
Mielonka z dzika parzona
Mielonka wykonana z dzika z dodatkiem wołowiny w prasce.
Składniki:
- 1,7kg okrawki mięsa z dzika po rozbiorze,
- 0,5kg II wołowej
- peklosól 17g/kg,
- pieprz czarny 1,7g/kg,
- jałowiec mielony 0,5g/kg,
- gałka muszkatołowa 0,6g/kg,
- kolendra mielona 0,4g/kg,
- żelatyna 2 łyżeczki na kg,
- czosnek ile kto lubi,
- folia celulozowa,
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h dając 17g peklosoli na kg.
Następnie okrawki mięsa z dzika mielimy na sitku 6mm, a II wołową na sitku 3mm.
Mieszamy oba rodzaje mięsa, aż masa będzie kleista i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.
Wykładamy praskę folią celulozową i napełniamy farszem dokładnie ubijając.
Zawijamy końce folii na zakład.
i zamykamy praskę, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 h (najlepiej do lodówki.
Mielonkę parzymy w wodzie o temp ok 75-80 stopni przez okres 2h (przyjmuje się ok. 50min na kg masy wyrobu) lub jeśli mamy możłiwość mierzenia temp wewnątrz wyrobu do osiągnięcia ok 72 stopni.
Następnie studzimy i wstawiamy w prasce do lodówki zdejmując docisk.
Mielonka z uwagi na użyte rodzaje mięsa jest troszkę twardawa, ale smaczna. Spokojnie jedzą ją dzieci.
Smacznego
piątek, 18 czerwca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Mielonka-z-dzika-parzona.html