Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Salceson krwisty
Polędwiczki małe z dzika »
Mielonka z dzika parzona
Mielonka wykonana z dzika z dodatkiem
wołowiny w prasce.

Składniki:- 1,7kg okrawki
mięsa z dzika po rozbiorze,- 0,5kg II wołowej- peklosól 17g/kg,-
pieprz czarny 1,7g/kg,-
jałowiec mielony 0,5g/kg,-
gałka muszkatołowa 0,6g/kg,-
kolendra mielona 0,4g/kg,-
żelatyna 2 łyżeczki na kg,-
czosnek ile kto lubi,- folia celulozowa,Oba rodzaje
mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h dając 17g peklosoli na kg.Następnie okrawki
mięsa z dzika mielimy na sitku 6mm, a II wołową na sitku 3mm.

Mieszamy oba rodzaje
mięsa, aż masa będzie kleista i dodajemy
przyprawy oraz
żelatynę.

Wykładamy praskę folią celulozową i napełniamy farszem dokładnie ubijając.

Zawijamy końce folii na zakład.

i zamykamy praskę, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 h (najlepiej do lodówki.
Mielonkę parzymy w wodzie o temp ok 75-80 stopni przez okres 2h (przyjmuje się ok. 50min na kg masy wyrobu) lub jeśli mamy możłiwość mierzenia temp wewnątrz wyrobu do osiągnięcia ok 72 stopni.Następnie studzimy i wstawiamy w prasce do lodówki zdejmując docisk.
Mielonka z uwagi na użyte rodzaje
mięsa jest troszkę twardawa, ale smaczna. Spokojnie jedzą ją dzieci.Smacznegopiątek, 18 czerwca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter