Wykonanie
Może się komuś przyda przepis na wyprodukowanie zakwasu dodawanego do
chleba.Składniki:-
jogurt naturalny - świeży (mały),-
mąka żytnia,-
woda,Bierzemy świeży
jogurt (mały), ogrzewam go do temperatury pokojowej. Następnie przelewam do szklanego (ewentualnie kamionkowego) naczynia, dosypujemy
mąkę żytnią (ilość zależy od konsystencji
jogurtu) i mieszamy, aż powstanie gęsta
śmietana (mieszamy łychą drewnianą- ponoć nie wolno metalową).Przykrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-5 dni (może to być piekarnik z włączoną żarówka oświetlenia). Od czasu do czasu mieszamy (przynajmniej raz dziennie); zazwyczaj po tym czasie mam już gotowy zakwas. Mieszamy do momentu , gdy się pojawią pęcherzyki, a papka będzie ładnie i kwaskowo pachniała; wtedy zaczynamy delikatnie dokarmiać zakwas.Pachnie lekko kwaskowato i ma mnóstwo pęcherzyków. Aby go jeszcze bardziej uaktywnić dosypujemy
mąki żytniej ok 50g i dolewamy ciepłej
wody (tyle aby mieszanina była jak gęsta
śmietana) i odstawiamy, aż zakwas podwoi swoją objętość (zazwyczaj dzieje się to już po kilku godzinach, ale ja wykorzystuję go najczęściej następnego dnia).Smacznego wypieku
bena