Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb tostowyWęgorz wędzony »
Chleb żytnio-pszenny kawowy
Przepis na 1 mały bochenek.Zaczyn:140 g
mąki żytniej jasnej130 g
wody1 łyżka zakwasuWymieszać, przykryć folią i odstawić na 12-16 h.W drugiej misce:50 g czerstwego
chleba, najlepiej żytniego (to ok. 1 kromki)20 g mielonej
kawy10 g
oleju roślinnego180 g gorącej
wodyChleb,
kawę i
olej umieścić w misce, zalać gorącą
wodą, a kiedy ostygnie, przykryć folią i odstawić na 12-16 h.(odstawiłam obie miski na noc).Następnego dnia wymieszałam zaczyn i namoczony czerstwy
chleb z
kawą i dodałam:120 g
mąki żytniej jasnej180 g
mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
suszonych drożdży instantWszystkie składniki wymieszałam w automacie do
chleba; ciasto wyrastało 1 h (program ciasto rosnące)Wyjęłam ciasto na posypany
mąką blat,przegniotłam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym
masłem i wysypanym
mąką.

Posypałam bochenek
mąką i nacięłam kratki. Odstawiłam do wyrastania na ok 1 h do ciepłego piekarnika. Podniosłam temp do 230 st i wrzuciłam kilka kostek
lodu.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 st C i piekłam jeszcze przez 30 minut.

Moje uwagi:
Chleb na pewno wart upieczenia i spróbowania, ale po degustacji wiem, że wolę nadal
kawę w filiżanceNa pewno go jeszcze upiekę, ale następnym razem
kawę zastąpię słodem mocno palonym (nie będzie to już wówczas
chleb z dodatkiem
kawy, ale przecież nie o nazwę tu chodzi).Smacznegoponiedziałek, 31 maja 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter