Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa świąteczna ChefaChlebek
pita z nadzieniem ... »

Surowce:-
szynki-
polędwice-
polędwiczki małePrzygotowane
mięsa peklujemy zgodnie z tabelą:http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmDo mieszanki peklującej dodajemy ziarna jałowca,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
czosnek.Peklowanie mokre 5 dni w zalewie z jednym nastrzykiem solankąNastępnie
Mięsa wyjmujemy z peklowania, obmywamy i pakujemy w siatki wędzarnicze.Przygotowane półprodukty osuszamy w temp ok. 18-20 stopni, przez kilka godzin. Następnie wkładamy do ciepłej wędzarni i suszymy w temp ok. 40st przez ok. 1,5hW dalszej kolejności po osuszeniu powierzchni
szynek wędzimy prze ok. 6h w temp 40st do osiągnięcia wymaganego wybarwienia.Po uwędzeniu
szynki parzymy w wodzie o temp. 72-75 stopni do osiągnięcia temp. 70st wewnątrz.
Szynki wyjmujemy z parzenia zaczynając od najcieńszych sztuk, aby ich nie przeparzyć.



Smacznegośroda, 18 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter