ßßß Cookit - przepis na Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado

Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado

nazwa

Wykonanie

Mini tortille to idealna przekąska na przyjęcia, spotkania ze znajomymi lub jako przystawka np. na romantyczną kolację. Połączenie łososia z awokado, ogórkiem oraz sałatą lodową przywodzi na myśl dodatki z sushi, gdyż powyższe składniki charakterystyczne są właśnie dla kuchni azjatyckiej.
W tortilli jednak, również smakują wyśmienicie i idealnie się z nią komponują. Kombinacja tych składników tworzy przepyszną wykwintną przekąskę.
4 placki tortilli (kupionych lub z tego przepisu)
200 g łososia wędzonego
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
1 duży ogórek
sałata lodowa
ok. 5 łyżek majonezu
czarny sezam (opcjonalnie)
Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części.
Tak samo postępujemy z resztą tortilli.
Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę.
Awokado skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki temu owoc tak szybko nie ściemnieje.
Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.
Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy niewielką ilością majonezu (ok. pół łyżeczki).
Na każdą tortillkę wykładamy przygotowane składniki i zwijamy w kształt rożka (warto użyć wykałaczek).
Gotowe tortille możemy posypać czarnym sezamem w celu wzbogacenia ich orientalnego smaku.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/05/mini-tortilla-z-ososiem-wedzonym-i.html