Wykonanie


Mini tortille to idealna przekąska na przyjęcia, spotkania ze znajomymi lub jako przystawka np. na romantyczną kolację. Połączenie
łososia z
awokado,
ogórkiem oraz
sałatą lodową przywodzi na myśl dodatki z sushi, gdyż powyższe składniki charakterystyczne są właśnie dla kuchni azjatyckiej.

W tortilli jednak, również smakują wyśmienicie i idealnie się z nią komponują. Kombinacja tych składników tworzy przepyszną wykwintną przekąskę.4 placki tortilli (kupionych lub z tego przepisu)200 g
łososia wędzonego2 dojrzałe
awokadosok z połowy
cytryny1 duży
ogóreksałata lodowaok. 5 łyżek
majonezuczarny
sezam (opcjonalnie)

Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części.Tak samo postępujemy z resztą tortilli.
Sałatę lodową siekamy,
awokado i
ogórka kroimy w kostkę.
Awokado skrapiamy
sokiem z cytryny - dzięki temu
owoc tak szybko nie ściemnieje.
Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy niewielką ilością
majonezu (ok. pół łyżeczki).Na każdą tortillkę wykładamy przygotowane składniki i zwijamy w kształt rożka (warto użyć wykałaczek).Gotowe tortille możemy posypać czarnym
sezamem w celu wzbogacenia ich orientalnego smaku.








