ßßß Cookit - przepis na Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem - Fotokulinarnie

Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Lekka, a zarazem treściwa sałatka – świetna na szybki lunch lub kolację. Podana w mniejszej porcji może też stanowić ciekawą przystawkę.
Inspirowana sałatką Cezara, ale różnic jest sporo, więc to raczej wariacja na temat.
Szybka i prosta w wykonaniu – gorąco polecam!
Składniki
250 g mięsa wołowego
pół główki sałaty masłowej
5 kromek bagietki
ok. 15 g parmezanu
1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
pieprz
sól
sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu worcestershire
Wykonanie
mięso pokroić w paski i posypać niewielką ilością pieprzu
mocno rozgrzać patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć na niej mięso przez ok. 5 min. Po usmażeniu mięso lekko posolić
bagietkę pokroić na kromki, a następnie grillować je w tosterze lub w piekarniku z funkcja grilla, aż do mocnego zrumienienia – powinny być mocno chrupiące
grillowane kromki bagietki pokroić w kostkę
dokładnie wymieszać składniki sosu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
sałatę umyć i podrzeć na talerzach ułożyć liście sałaty, a niej mięso, następnie grzanki i posypać świeżo startymi sporymi wiórkami parmezanu na koniec równomiernie polać całość sosem
Opublikowano: 14 marca 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Deser z nektarynkami
Pappardelle z sosem grzybowym
Purée z dyni
Linguine z pesto brokułowym
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/salatka-z-wolowina-grzankami-i-parmezanem