Wykonanie

Lekka, a zarazem treściwa
sałatka – świetna na szybki lunch lub kolację. Podana w mniejszej porcji może też stanowić ciekawą przystawkę.Inspirowana
sałatką Cezara, ale różnic jest sporo, więc to raczej wariacja na temat.Szybka i prosta w wykonaniu – gorąco polecam!Składniki250 g
mięsa wołowegopół główki
sałaty masłowej5 kromek
bagietkiok. 15 g
parmezanu1 łyżeczka
oliwy z oliwek rafinowanej
pieprzsólsos2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
sosu worcestershireWykonanie
mięso pokroić w paski i posypać niewielką ilością
pieprzumocno rozgrzać patelnię z 1 łyżeczką
oliwy i smażyć na niej
mięso przez ok. 5 min. Po usmażeniu
mięso lekko posolić
bagietkę pokroić na kromki, a następnie grillować je w tosterze lub w piekarniku z funkcja grilla, aż do mocnego zrumienienia – powinny być mocno chrupiącegrillowane kromki
bagietki pokroić w kostkędokładnie wymieszać składniki sosu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
sałatę umyć i podrzeć na talerzach ułożyć liście
sałaty, a niej
mięso, następnie grzanki i posypać świeżo startymi sporymi wiórkami
parmezanu na koniec równomiernie polać całość sosem

Opublikowano: 14 marca 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Deser z
nektarynkami
Pappardelle z
sosem grzybowym
Purée z dyni

Linguine z pesto
brokułowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus