ßßß
Lekka, a zarazem treściwa sałatka – świetna na szybki lunch lub kolację. Podana w mniejszej porcji może też stanowić ciekawą przystawkę.Inspirowana sałatką Cezara, ale różnic jest sporo, więc to raczej wariacja na temat.Szybka i prosta w wykonaniu – gorąco polecam!Składniki250 g mięsa wołowegopół główki sałaty masłowej5 kromek bagietkiok. 15 g parmezanu1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanejpieprzsólsos2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka octu balsamicznego1/2 łyżeczki soku z cytryny1/2 łyżeczki sosu worcestershireWykonaniemięso pokroić w paski i posypać niewielką ilością pieprzumocno rozgrzać patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć na niej mięso przez ok. 5 min. Po usmażeniu mięso lekko posolićbagietkę pokroić na kromki, a następnie grillować je w tosterze lub w piekarniku z funkcja grilla, aż do mocnego zrumienienia – powinny być mocno chrupiącegrillowane kromki bagietki pokroić w kostkędokładnie wymieszać składniki sosu, aż do uzyskania gładkiej konsystencjisałatę umyć i podrzeć na talerzach ułożyć liście sałaty, a niej mięso, następnie grzanki i posypać świeżo startymi sporymi wiórkami parmezanu na koniec równomiernie polać całość sosem
Opublikowano: 14 marca 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Deser z nektarynkami
Pappardelle z sosem grzybowym
Purée z dyni
Linguine z pesto brokułowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus