Wykonanie
Waniliowo-budyniowe kruche rogaliki. Szybko i łatwo się je robi i naprawdę trudno coś zepsuć – zawsze wychodzą :) Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd.
Ciasteczka idealne.Składniki220 g
mąki pszennej110 g miękkiego
masła95 g
cukru5 g
cukru waniliowego40 g budyniu
waniliowego bez
cukru2
żółtka2 łyżki
mlekado obtoczeniaok. 2 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąWykonanieskładniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minnajpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówkąrozwałkować na grubość 1 , 5 cm, pociąć na paski szerokości również 1 , 5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszygotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumieniąrogaliki lekko przestudzić
cukier wymieszać z
cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego
cukru, ale gdy dodamy też
cukier z ziarnkami
wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smakjeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrzeOpublikowano: 1 stycznia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pieczone białe korzenie

Grissini
Sałatka z
melonem i prosciutto

Tort zimowy z
żurawiną i
białą czekoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus