ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki budyniowe - Fotokulinarnie

Kruche rogaliki budyniowe - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Waniliowo-budyniowe kruche rogaliki. Szybko i łatwo się je robi i naprawdę trudno coś zepsuć – zawsze wychodzą :) Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Ciasteczka idealne.
Składniki
220 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
95 g cukru
5 g cukru waniliowego
40 g budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
2 łyżki mleka
do obtoczenia
ok. 2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykonanie
składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min
najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką
rozwałkować na grubość 1 , 5 cm, pociąć na paski szerokości również 1 , 5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy
gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią
rogaliki lekko przestudzić
cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze
Opublikowano: 1 stycznia 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pieczone białe korzenie
Grissini
Sałatka z melonem i prosciutto
Tort zimowy z żurawiną i białą czekoladą
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/kruche-rogaliki-budyniowe