ßßß Cookit - przepis na " Mini ptysie na słono "

" Mini ptysie na słono "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasto ...
Tort Klaun »
Ciasto parzone z jakiego wykonujemy ptysie na ten urok że można go przygotowywać zarówno na słodko jak i na słono.
Ja po przeglądzie lodówki postanowiłam przygotować mini ptysie ( bez nadziewania) z szynką,serem i papryką.
A oto efekt :
Składniki:
1 szkl wody
1 szkl mąki pszennej
12,5 dkg masła
4 jajka
1 szczypta soli
10 dkg szynki ( drobno posiekanej)
1/2 papryki
5 dkg sera żółtego
Wykonanie:
Wodę,masło i sól zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia i dosypujemy mąkę,dobrze mieszamy.Wstawiamy ciasto na mały ogień i gotujemy jeszcze około 4 min, ( cały czas mieszając)
Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Gdy jest już wystudzone dodajemy po 1 jajku i bardzo dokładnie mieszamy,miksujemy.
Paprykę kroimy bardzo drobniutko a ser ścieramy na tarce i grubych oczkach.
Pokrojone:szynkę,paprykę i ser dodajemy do ciasta,dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka z dużym otworem)
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie wielkości orzecha włoskiego.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.
Podajemy na ciepło lub zimno.
piątek, 23 stycznia 2015, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2015/01/Mini-ptysie-na-slono.html