Wykonanie
Mam w domu małego fana precli więc nie mogłam wreszcie nie zrobić domowych precli :)Przepis podpatrzyłam już dawno ale czekał i czekał w swojej kolejce na wykonanie aż wreszcie się doczekał:)Wyszły naprawdę pyszne,polecam,idealne do zabrania na piknik lub spałaszowanie w domowym zaciszu.Przepis zaczerpnięty z bloga:"
Pora coś zjeść"

Składniki:6 dkg roztopionego
masła0,5 łyżki
cukru4 szkl
mąki pszennej1,5 szkl letniej
wody1,5 łyżeczki
soli5 g
suszonych drożdżydodatkowo:2 litry
wody4 łyżeczki
sody oczyszczonejgruboziarnista
sól,
mak lub
sezam ( do posypania)roztrzepane
jajko ( do posmarowania)Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami
mąki i częścią
wody.Pozostałą
wodę przesiewamy do dużej miski,dodajemy
cukier,pozostałą
wodę i rozrobione
drożdże,mieszamy wszystko razem.Następnie dodajemy roztopione
masło,
sól i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części .Z każdej części formujemy wałek o długości 40-50 cm.Z wałeczków formujemy precla.
Wodę zagotowujemy z
sodą.Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.Na gotującą się
wodę wkładamy po 1 preclu i zaparzamy go ( gotujemy około 25 sekund z każdej strony).Wyjmujemy łażką cedzakową i odsączamy z nadmiaru
wody ( układając np na papierowym ręczniku)Odsączone precle układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy dowolnym dodatkiem np.
solą lub
makiemGotowe precle wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy na złoty kolor ( około 15 min)Precle mają być dobrze zrumienione.Upieczone precle studzimy na kratce.