ßßß Cookit - przepis na " Domowe Precle "

" Domowe Precle "

nazwa

Wykonanie

Mam w domu małego fana precli więc nie mogłam wreszcie nie zrobić domowych precli :)
Przepis podpatrzyłam już dawno ale czekał i czekał w swojej kolejce na wykonanie aż wreszcie się doczekał:)
Wyszły naprawdę pyszne,polecam,idealne do zabrania na piknik lub spałaszowanie w domowym zaciszu.
Przepis zaczerpnięty z bloga:"Pora coś zjeść"
Składniki:
6 dkg roztopionego masła
0,5 łyżki cukru
4 szkl mąki pszennej
1,5 szkl letniej wody
1,5 łyżeczki soli
5 g suszonych drożdży
dodatkowo:
2 litry wody
4 łyżeczki sody oczyszczonej
gruboziarnista sól,mak lub sezam ( do posypania)
roztrzepane jajko ( do posmarowania)
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki i częścią wody.
Pozostałą wodę przesiewamy do dużej miski,dodajemy cukier,pozostałą wodę i rozrobione drożdże,mieszamy wszystko razem.Następnie dodajemy roztopione masło,sól i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części .Z każdej części formujemy wałek o długości 40-50 cm.
Z wałeczków formujemy precla.
Wodę zagotowujemy z sodą.Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
Na gotującą się wodę wkładamy po 1 preclu i zaparzamy go ( gotujemy około 25 sekund z każdej strony).Wyjmujemy łażką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody ( układając np na papierowym ręczniku)
Odsączone precle układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnym dodatkiem np.solą lub makiem
Gotowe precle wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy na złoty kolor ( około 15 min)
Precle mają być dobrze zrumienione.
Upieczone precle studzimy na kratce.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/04/Domowe-Precle.html