Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Pommes dauphine czyli ...Ciasto zebra w ... »Przyznam że byłam bardzo ciekawa efektu końcowego "eksperymentu" jakim jest marynowanie
mięsa w
mleku i szczerze powiedziawszy naprawdę byłam bardzo miło zaskoczona.Jest to przepis bardzo prosty,łatwy i niektórzy powiedzą co za różnica zwykły
schabowy czy taki,zapewniam jest ogromna różnica:)Marynowanie
mięsa w
mleku sprawi że będzie ono dosłownie rozpływać się w ustach ( staje się ono delikatne,miękkie a zarazem soczyste)Marynowanie
mięsa w
mleku to bardzo stara metoda niestety lekko zapomniana,może warto do niej powrócić :)
Składniki:5 plastrów
karkówki ( nieco grubszych)około 3/4 l
mleka2 średnie
cebulesól i
pieprz2
jajkabułka tartatłuszcz do smażeniaWykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,opruszamy
solą i
pieprzem z obydwu stron a następnie układamy w głębokiej misce.
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry a następnie przekładamy nią
mięso ( tak aby na każdym plastrze
mięsa była
cebula)Całość zalewamy
mlekiem (
mięso powinno być przykryte
mlekiem) a następnie odstawiamy na noc do lodówki.Po tym czasie kotlety wyjmujemy z
mleka,lekko rozbijamy tłuczkiem do
mięsa,panierujemy w roztrzepanym
jajku a następnie w
bułce tartej.Przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.Podajemy z ulubionymi dodatkami.P.S.Ja dodatkowo
cebulkę z marynaty upanierowałam w
jajku i
bułce i usmażyłam w głębokim tłuszczu i podawałam z kotletami.
Przepis dostałam w tym samym czasie od mojej Mamy i Teściowej :)poniedziałek, 31 marca 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter