ßßß Cookit - przepis na " Biszkopt Królowej Wiktorii "

" Biszkopt Królowej Wiktorii "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Strucla makowa
Zupa obfitości »
Biszkopt Królowej Wiktoii jest idealny jako baza do tortów i wszelakich innych dekoracyjnych ciast.
Delikatny a jednocześnie wilgotny wspaniale komponuje się z różnymi kremami i owocami.
Jeden z najlepszych i niezawodnych biszkoptów jakie piekłam.
Mój biszkopt był bazą do zaprezentowanego niedawno tortu dla małej księżniczki :)
Składniki (na formę o średnicy 22cm):
20 dkg cukru
4 jajka
20 dkg mąki pszennej
2 łyżki mleka
20 dkg miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem( za pomocą miksera) na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy aż powstanie gładka masa.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie łączymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)
Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę dlatego warto wcześniej wyjąć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.
środa, 11 grudnia 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/12/Biszkopt-Krolowej-Wiktorii.html