Wykonanie
Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł karpatkę,ptysie lub eklerki.Nie było by ich bez ciasta parzonego ponieważ to z niego powstają takie smakołyki.To tylko kilka przykładów na to ciasto ponieważ można przyrządzać go zarówno na słodko jak i na słono,wszystko zależy od waszej wyobraźni i potrzeby w danym momencie:)Dziś za sprawą tego ciasta proponuję proste ale jak pyszne
ciasteczka zwane we francji chouquettes.
Składniki:1 szkl.
wody1 szkl.
mąki12,5 dkg
masła lub
margaryny4
jajkaszczypta
soli0,5 szkl.
cukru perlistegoWykonanie:
Wodę z
masłem i
solą zagotować.Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą
mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha
mąka i wszystko ładnie się połączy.Garnek z mieszanką
wody,tłuszczu i
mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1
jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy
jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się
jajek.Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy karpatkę,ptysie,eklerki,
groszek ptysiowy,paluszki ptysiowe na słodko lub słono,chouquettes itp.Przygotowanie chouquettes:Gotowe ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i obficie posypujemy
cukrem perlistym.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) i pieczemy 30min.
Takie malutkie,idealne na jeden kęs do
kawki lub
herbatki :)