ßßß Cookit - przepis na Ciasto parzone i chouquettes

Ciasto parzone i chouquettes

nazwa

Wykonanie

Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł karpatkę,ptysie lub eklerki.Nie było by ich bez ciasta parzonego ponieważ to z niego powstają takie smakołyki.
To tylko kilka przykładów na to ciasto ponieważ można przyrządzać go zarówno na słodko jak i na słono,wszystko zależy od waszej wyobraźni i potrzeby w danym momencie:)
Dziś za sprawą tego ciasta proponuję proste ale jak pyszne ciasteczka zwane we francji chouquettes.
Składniki:
1 szkl.wody
1 szkl.mąki
12,5 dkg masła lub margaryny
4 jajka
szczypta soli
0,5 szkl.cukru perlistego
Wykonanie:
Wodę z masłem i solą zagotować.
Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha mąka i wszystko ładnie się połączy.
Garnek z mieszanką wody,tłuszczu i mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.
Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.
Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.
Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się jajek.
Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy karpatkę,ptysie,eklerki,groszek ptysiowy,paluszki ptysiowe na słodko lub słono,chouquettes itp.
Przygotowanie chouquettes:
Gotowe ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obficie posypujemy cukrem perlistym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) i pieczemy 30min.
Takie malutkie,idealne na jeden kęs do kawki lub herbatki :)
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/05/Ciasto-parzone-i-chouquettes.html