Wykonanie
Marchew i
brokuły. Zarówno jedno jak i drugie warzywo króluje w zdrowej i bogatej w składniki odżywcze diecie. Moja propozycja na połączenie tych dwóch cudów natury to dwie zupy na jednym talerzu. Składniki podstawowe, żadnych skomplikowanych zabiegów a zupa wygląda ciekawie i smakuje wybornie. Myślę, że podana w ten sposób zachwyci nie jednego gościa przy naszym
stole.
Składniki:-
śmietana do zup i
sosów 18%- kilka gałązek
koperku do dekoracji,Na zupę
brokułową- 1
brokół,- 2 szklanki
bulionu warzywnego,-
sól i
pieprz do smaku.Na zupę
marchewkową- 3
marchewki,- 1 ½ szklanki
bulionu,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:Zupa brokułowaumyte różyczki
brokułów zalewamy
bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 min.,następnie miksujemy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Zupa marchewkowaobieramy
marchewkę i płuczemy, następnie kroimy w talarki ,zalewamy
bulionem i gotujemy aż będzie miękka około 20 min.miksujemy.Sposób podania:do miseczek wlewamy zupę brokułowi a na środek zupę
marchewkową nadając jej wzór
serca lub
jabłka,dekorujemy gałązką
koperku i sporym kleksem
śmietany.
Smacznego życzę i kreatywnych pomysłów, pozdrawiam.