Wykonanie
Każdy chyba ma jakąś potrawę, która kojarzy mu się z dzieciństwem.Ja pamiętam jak byłam mała to mama posyłała mnie z siostrą na działkę po
szczaw na zupkę.Jakże była pyszna.Z ziemniaczkami, posiekanymi listkami szczawiu co najwyżej na ćwiartki, kwaskowa, śmietankowa...Nie
jadłam jej chyba z tysiąc lat!Zatem postanowiłam przypomnieć sobie jej smak, na nieco inny sposób, niż ten maminy. Zakupiłam więc słoik szczawiu mocno zmielonego, aby uzyskać gładką konsystencję. Wcześniej przygotowałam
bulion z kurczaczka.Zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy.Potrzebujemy (2-3osoby):mały słoiczek szczawiu mocno zmielonegokilka ziemniaczków (3-4)pół litra
bulionu z kury3-4
jajkaśmietanęsólpieprztabasco (do smaczku)Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na ćwiartki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy. Gdy będą prawie miękkie dodajemy
bulion,
szczaw. Gotujemy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
tabasco. Na talerzu wykładamy ćwiartki
jajka i zalewamy zupką. Całość dopełni łyżka
śmietany!
SMACZNEGO! :)Tags: zupa szczawiowa,zupa szczawiowa
krewetka,pyszna zupa ze szczawiu« poprz.nast. »Dodaj komentarz