ßßß Cookit - przepis na Serduszka z migdałami

Serduszka z migdałami

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
20 dag mąki
10 dag mielonych migdałów
5 łyżek cukru, szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1 laska wanili
1 łyzka likieru migdałowego (np amaretto)
12 dag masła
1 jajko
10 dag płatków migdałowych
15-20 konfitur np. z malin
1-2 łyzki cukru
WYKONANIE
Mąkę przesiać do miski, dodać migdały. cukier , sól, wiórki masła, likier oraz cukier waniliowy i miąższ wanili. Zmiksować na gładką masę, a następnie krótko wyrobić. Owinąć w folię włożyć do lodówki na 30 min.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Schłodzone ciasto przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Wycinać serduszka różnej wielkości, piec na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec od 10-12 min. w 180 C. Gotowe ciasteczka posmarować konfiturą. Posypać płatkami migdałowymi i delikatnie opruszyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Serduszka-z-migdalami-1.html