ßßß
SKŁADNIKI20 dag mąki10 dag mielonych migdałów5 łyżek cukru, szczypta soli1 torebka cukru waniliowego1 laska wanili1 łyzka likieru migdałowego (np amaretto)12 dag masła1 jajko10 dag płatków migdałowych15-20 konfitur np. z malin1-2 łyzki cukruWYKONANIEMąkę przesiać do miski, dodać migdały. cukier , sól, wiórki masła, likier oraz cukier waniliowy i miąższ wanili. Zmiksować na gładką masę, a następnie krótko wyrobić. Owinąć w folię włożyć do lodówki na 30 min.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Schłodzone ciasto przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Wycinać serduszka różnej wielkości, piec na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec od 10-12 min. w 180 C. Gotowe ciasteczka posmarować konfiturą. Posypać płatkami migdałowymi i delikatnie opruszyć cukrem pudrem.SMACZNEGO