Wykonanie
Tłusty czwartek już niedługo, a karnawał w pełni, dlatego moja kolejna propozycja to chrust , inaczej
faworki
SKŁADNIKI6
żółtek2 szklanki
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietanykieliszek
wódki1 łyżka
masła, trochę
skórki z cytryny, odrobina
cukru50 dag
smalcu15 dag
cukru pudrucukier waniliowyWYKONANIEZ
żółtek ,
mąki ,
śmietany,
masła,
cukru i
skórki cytrynowej oraz
wódki, zgniatamy ciasto, jak na pierogi ( musi być pulchne).Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć. Smażyć na gorącym
smalcu z dodatkiem
spirytusu, do uzyskania złotego koloru. Wyjmować na bibułkę. Posypywać
cukrem pudrem.SMACZNEGO