Wykonanie
Choć nie ma jeszcze lata, a słońce nie grzeje tak mocno, czasem po prostu lubię usiąść przed dobrą książką lub przy jakimś fajnym filmie i zatopić łyżeczkę w chłodnym, rozpływającym się w ustach deserze. Dlatego dziś zapraszam Was na
czekoladowo-borówkowa granitę z nutą
bakalii * . Połączenie
czekoladowego afrodyzjaku z pięknymi, małymi, fioletowymi
owocami... czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia.Skąd pomysł na
czekoladowo-
borówkową granitę? Zapewne wielu z Was jadło granitę o smaku
pomarańczowym,
cytrynowym... Moi
drodzy kuchnia i smaki są dla nas. Także dlaczego mielibyśmy się ograniczać i nie eksperymentować? Spróbujcie. Dla mnie, to połączenie stało się przysłowiowym "strzałem w 10".* pomysł i przepis własny, w oparciu o podstawowe i znane zasady tworzenia granity

... czyż nie wygląda zachęcająco? Zaraz po krótkiej sesji zdjęciowej moja granita radowała smakiem całą rodzinę...Na potrzeby sesji zdjęciowej miseczki, w których podawana jest granitą są lekko zmrożone.

... każda porcja granity jest wypełniona małymi, borówkowymi smakołykami.Składniki:1 1/2 szklanki
wody1/4 szklanki dobrego, ciemnego
kakao2 łyżki
cukru45 g klasycznej
gorzkiej czekolady z
bakaliami firmy Goplana3 czubate łyżki
borówekPrzygotowanie:
Wodę gotujemy w małym garnku. Gdy
woda zacznie wrzeć dodajemy do niej
kakao oraz
cukier. Wszystko razem mieszamy, gotując jeszcze chwilę. Następnie ściągamy garnek z palnika. Do jeszcze gorącej
kakaowej masy wkładamy połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia
czekolady i połączenia się z masą
kakaową. Następnie dodajemy
borówki, lekko mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas delikatnie mieszając.Gdy masa przestygnie przelewamy ją do plastikowego pojemnika z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 35-40 minut mieszamy naszą granitę, aż zamarznie na gładką masę. Przeważnie należy granitę wymieszać około 3-4
razy.Wyjmujemy granitę tuż przed podaniem, nakładamy łyżką do
lodów do przygotowanych miseczek lub pucharków i od razu podajemy. Granita szybko topnieje, dlatego deser należy nakładać tuż przed podaniem.


SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:Dodaję go do akcji: