ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-borówkowa granita z nutą bakalii

Czekoladowo-borówkowa granita z nutą bakalii

nazwa

Wykonanie

Choć nie ma jeszcze lata, a słońce nie grzeje tak mocno, czasem po prostu lubię usiąść przed dobrą książką lub przy jakimś fajnym filmie i zatopić łyżeczkę w chłodnym, rozpływającym się w ustach deserze. Dlatego dziś zapraszam Was na czekoladowo-borówkowa granitę z nutą bakalii * . Połączenie czekoladowego afrodyzjaku z pięknymi, małymi, fioletowymi owocami... czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia.
Skąd pomysł na czekoladowo-borówkową granitę? Zapewne wielu z Was jadło granitę o smaku pomarańczowym, cytrynowym... Moi drodzy kuchnia i smaki są dla nas. Także dlaczego mielibyśmy się ograniczać i nie eksperymentować? Spróbujcie. Dla mnie, to połączenie stało się przysłowiowym "strzałem w 10".
* pomysł i przepis własny, w oparciu o podstawowe i znane zasady tworzenia granity
... czyż nie wygląda zachęcająco? Zaraz po krótkiej sesji zdjęciowej moja granita radowała smakiem całą rodzinę...
Na potrzeby sesji zdjęciowej miseczki, w których podawana jest granitą są lekko zmrożone.
... każda porcja granity jest wypełniona małymi, borówkowymi smakołykami.
Składniki:
1 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao
2 łyżki cukru
45 g klasycznej gorzkiej czekolady z bakaliami firmy Goplana
3 czubate łyżki borówek
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w małym garnku. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej kakao oraz cukier. Wszystko razem mieszamy, gotując jeszcze chwilę. Następnie ściągamy garnek z palnika. Do jeszcze gorącej kakaowej masy wkładamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia się z masą kakaową. Następnie dodajemy borówki, lekko mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Gdy masa przestygnie przelewamy ją do plastikowego pojemnika z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 35-40 minut mieszamy naszą granitę, aż zamarznie na gładką masę. Przeważnie należy granitę wymieszać około 3-4 razy.
Wyjmujemy granitę tuż przed podaniem, nakładamy łyżką do lodów do przygotowanych miseczek lub pucharków i od razu podajemy. Granita szybko topnieje, dlatego deser należy nakładać tuż przed podaniem.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Dodaję go do akcji:
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Czekoladowo-borowkowa-granita-z-nuta-bakalii.html