ßßß Cookit - przepis na Wiosenne śniadanie, czyli zdrowa i lekko chrupka sałatka owocowa

Wiosenne śniadanie, czyli zdrowa i lekko chrupka sałatka owocowa

nazwa

Wykonanie

Czas na sałatki, na kolor, witaminy i radość... Z czym kojarzy Wam się wiosna. Mi z piękną zielenią trawy, po której biega moja ukochana pociecha, listków na drzewach, które podziwia, słoneczka, które grzeje jej buzię... A więc radość mojego dziecka i żywe kolory, tym dla mnie jest wiosna. A w kuchni? Tam podobnie. Z tym, że oczywiście po niczym nie biegamy ;) Na naszych talerzach jest zieleń, żółć, pomarańcz i wiele radosnych, smacznych witaminek w owocowej postaci. Dziś zapraszam Was na wiosenne śniadanie, czyli na zdrową i lekko chrupką sałatkę owocową.
... czyż nie wygląda słonecznie?
Składniki:
1 1/2 średniej pomarańczy (najlepiej słodkiej)
1 mały banan
1 kiwi
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 brzoskwini z puszki w lekkim syropie
1/3 szklanki płatków kukurydzianych
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu do smaku
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Jedną pomarańczę obieramy i kroimy na cienkie plastry, usuwając ewentualne pestki. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do jogurtu naturalnego wraz z brzoskwinią i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję sosu. Jeśli nasz sos jogurtowo-owocowy nie jest dostatecznie słodki dodajmy miód do smaku. Pozostałe owoce również obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w wybranym naczyniu. Posypujemy całość rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi i polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-owocowym.
Sałatka cieszy smakiem i kolorem ...
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Wiosenne-sniadanie-czyli-zdrowa-i-lekko-chrupka.html