Wykonanie
Od rana miałam ochotę upiec
bułki, ale niestety nie miałam
drożdży.. Czekała mnie więc wyprawa do sklepu. I opłacało się, zdecydowanie.
Bułki wykonałam wg przepisu z bloga Moje Wypieki, jednak trochę go zmieniłam - dlatego podam go Wam wraz z moimi modyfikacjami :)
Bułki pszenno-orkiszowe z
pestkami dyni i
słonecznikiemSKŁADNIKI:20 g świeżych
drożdży150 g
mąki pszennej + 2 łyżki350 g
mąki orkiszowej razowej typ 2000 + ok. 100 g do podsypywania1 łyżka
oleju2 łyżki
syropu z agawy1 łyżeczka
soli300 ml
wody + 5 łyżek
pestki dynisłonecznik łuskanyWYKONANIE:1. Zaczyn -
drożdże kruszymy i mieszamy z 5 łyżkami letniej
wody oraz 2 łyżkami
mąki pszennej; zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.2. Do miski wsypujemy/wlewamy
mąkę pszenną,
mąkę orkiszową,
masło,
miód,
sól,
wodę, zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut.3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny.4. Po tym czasie formujemy bułeczki.5. Zostawiamy
bułki do wyrośnięcia na około 30 minut.6. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.Tak wyglądały przed pieczeniem..

A tak po!

No i w środku jakie mięciutkie :D