ßßß
Ciasto na czekoladowym spodzie z kremem ricottowym podane z bananami i czekoladąSKŁADNIKI:100 g pumpernikla80 g czekolady60 g tartych orzechów laskowych250 g ricotty100 g kremówki1 jajo40 g cukru3 łyżki soku z cytrynycukier waniliowy1 śmietan-fix*WYKONANIE:Orzechy prażymy na patelni, pumpernikiel rozdrabniamy i również podsmażamy na patelni. Czekoladę roztapiamy i łączymy z orzechami i pumperniklem. Tą masą czekoladowo-orzechową wykładamy spód i zostawiamy do zastygnięcia.Żółtko ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy ricottę. Białko ubijamy na sztywną pianę. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Łączymy delikatnie wszystkie 3 masy i wylewamy na spód. Wkładamy tortownicę do lodówki na całą noc.*następnym razem zastąpiłabym żelatyną, żeby masa bardziej stężała