Wykonanie
Ta duma i satysfakcja, gdy uda Ci się
ciasto drożdżowe.Zupełnie nieodchudzone, nieuzdrowione brioche z nutellą i powidłami śliwkowymi. Nieskromnie
powiem, że to najlepszy wypiek, jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Brioche z nutellą i powidłami śliwkowymiInspiracjaSKŁADNIKI:15 g
drożdży3 łyżki
mleka50 g
cukru pudru1
jajo55 g
masła150 g
mąki + do podsypywania/wyrabiania (razem około 200 g)WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku razem z łyżeczką
cukru i
mąki, a następnie zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy
mąkę i
cukier, następnie dodajemy
jajo oraz zaczyn i wyrabiamy przez 5-10 minut. Później dodajemy miękkie
masło i znowu wyrabiamy przez 5-10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 5 części, lekko je rozpłaszczamy, kładziemy nadzienie (u mnie nutella lub
powidła śliwkowe) i zalepiamy tak jak pierogi, a następnie formujemy kulki. Układamy je w małej tortownicy (tak, żeby się delikatnie dotykały) i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (powinny się całkowicie posklejać).Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.*Z tych proporcji wyszło mi 5 bułeczek