ßßß
Brioche z nutellą i powidłami śliwkowymiInspiracjaSKŁADNIKI:15 g drożdży3 łyżki mleka50 g cukru pudru1 jajo55 g masła150 g mąki + do podsypywania/wyrabiania (razem około 200 g)WYKONANIE:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z łyżeczką cukru i mąki, a następnie zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i cukier, następnie dodajemy jajo oraz zaczyn i wyrabiamy przez 5-10 minut. Później dodajemy miękkie masło i znowu wyrabiamy przez 5-10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 5 części, lekko je rozpłaszczamy, kładziemy nadzienie (u mnie nutella lub powidła śliwkowe) i zalepiamy tak jak pierogi, a następnie formujemy kulki. Układamy je w małej tortownicy (tak, żeby się delikatnie dotykały) i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (powinny się całkowicie posklejać).Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.*Z tych proporcji wyszło mi 5 bułeczek