Wykonanie

Skład:3 podwójne
piersi z kurczakaok 150g
szpinakupołowa kostki
sera FETAVegetaSos:2 duże
cytryny2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masła lub
margarynykostka rosołowa drobiowa2
żółtka

Na początek nastawiamy piekarnik na 220 stopni.Zanim się nagrzeje,
piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pół. W każdej piersi wycinamy nożem "kieszonkę", uważając, aby nie zrobić niepotrzebnych dziur.
Ser FETA rozdrabniamy i mieszamy z rozmrożonym
szpinakiem.Gotowym farszem wypełniamy "kieszonki" i zapinamy je wykałaczką.
Kurczaka doprawiamy
Vegetą i obsmażamy na średnim ogniu z obu stron aż do momentu zarumienienia i układamy w naczyniu żaroodpornym.Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na około 30 minut.



W czasie pieczenia zajmiemy się sosem.Umyte
cytryny należy osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Startą skórkę odkładamy do miseczki, a
cytrynę przepoławiamy i wyciskamy z niej sok.
Kostkę rosołową dzielimy na pół i każdą połówkę wrzucamy do oddzielnej szklanki. Zalewamy je wrzątkiem i mieszamy.

Dwie duże łyżki
masła rozpuszczamy w garnuszku. Po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki
mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy 1 i pół szklanki gotowego rosołku i dokładnie razem mieszamy, po czym dodajemy sok i
skórkę z cytryny.

Do pozostałego rosołku wrzucamy dwa
żółtka i razem roztrzepujemy, a następnie dolewamy do garnuszka.Całość jeszcze podgrzewamy wciąż mieszając aż do momentu zagotowania, po czym zestawiamy z ognia.

Upieczone piersi wykładamy na talerz, polewamy sosem i...GOTOWE! :)

Smacznego!