Wykonanie

Rewelacyjne do rozmyślania przy herbacie w chłodne, wczesnojesienne wieczory...I chociaż lato w pełni, mnie z jakiegoś powodu kojarzą się one z początkiem szkoły.0,5 kostki miękkiego
masła lub
margaryny200g
mąki pszennej1
żółtko3,5 łyżki
cukrukilka kropel
aromatu waniliowegołyżka suszonych kwiatów lawendyskórka otarkowana z połowy
cytrynypół łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło ucieramy z
cukrem.Kiedy
cukier dobrze się rozdrobni, dorzucamy
żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę.Następnie do miski przesiewamy
mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając.Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę.Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać z niej
ciastka od formy.Osobiście kleję je ręcznie, mają wtedy więcej "duszy". ;)Można jednak układać ciasto od razu na papierze do pieczenia i na nim wykrajać
ciasteczka, wtedy mamy pewność, że nie zepsują się przy przenoszeniu na blaszkę.Pieczemy w 180 stopniach do momentu zezłocenia (około 10 minut).