ßßß Cookit - przepis na Tiramisu ....

Tiramisu ....

nazwa

Wykonanie

Tiramisu- włoski poprawiacz nastroju : ) Na jego temat powstało mnóstwo wariacji, z owocami, ze skórką cytrynową... Ja najbardziej lubię tradycyjną wersję, z białym puszystym mascarpone i biszkoptami umoczonymi w aromatycznej mieszance espresso i amaretto.
Przepis na ok 5-6 solidnych porcji.
Składniki :
-500 gram dobrego mascarpone (zazwyczaj są to dwa opakowania)
-3 jajka
-4 łyżki cukru
-cukier lub aromat waniliowy
-paczka biszkoptów (bezapelacyjnie uwielbiam podłużne lady fingers)
-podwójne espresso
-amaretto
-gorzkie kakao
-ewentualnie trochę cukru
Przygotowanie:
1. Robimy sos, mieszamy espresso z amaretto i kakao (cieszymy się wspanialym zapachem w naszej kuchni)
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
4.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone.
5.Mieszamy obie masy
6. Biszkopty układamy i nasączamy sosem. Otulamy je mascarpone. Potem znów biszkopty i na wierzch puszysty serek .
Dekorujemy biszkoptem, ciasteczkiem amaretto i posypujemy gorzkim kakao; )
(ilość kcal- nie wyobrażalnie duża )
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2011/10/tiramisu.html