Wykonanie
30. PRZEPIS NR 19 - MUCHOMORKI Z
JAJEK FASZEROWANYCH

Święta już bardzo blisko, więc głowę zaprzątają mi typowo świąteczne przysmaki.Różnych przepisów na sernik wypróbowałam już chyba kilkanaście w ostatnim czasie, a i tak wiem, że koniec końców
będę piec sernik na swój sposób, a nie z przepisu.Dziś dla odmiany od
serowych słodkości zabrałam się za
jajka i z powodzeniem wypróbowałam przepis na muchomorki z
jajek faszerowanych. Inspiracją był dla mnie przepis z dodatku do jakiejś gazety z 2008r. " Smaczna Wielkanoc siostry Anieli" .Przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie, ale jest na tyle uniwersalny, że właściwie każdy może sobie takie muchomorki zrobić pod swój własny smak.Polecam jako przystawkę na Wielkanocne śniadanie lub obiad. Na zdj. prezentuję 1 porcję, ale robione w większej ilości pieknię będą się prezentować na jednym większym półmisku.Składniki:(na 1 porcję)- 1
jajko- 1
pomidor- 15g
sera żółtego-
pestki słonecznika- łyżeczka
majonezu-
sól,
pieprz, ewentualnie
musztarda do smaku-
zielona sałataSposób przyrządzenia:1.
Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki, skrajamy czubek i przez otwór delikatnie wyciągamy
żółtko.2.
Ser ścieramy na tarce.3. Mieszamy
ser z
żółtkiem, dodajemy
pestki słonecznika,
majonez i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
musztardą.4. Wkładamy farsz do środka
białka.5.
Pomidor sparzamy wrzątkiem i odkrajamy z niego niewielki czubek.6. Filetujemy czubek z miąższu, żeby nie wypłynął nam po nałożeniu na
jajko.7. Wyfiletowany kawałek
pomidora dekorujemy
majonezem na wzór
grzybka muchomorka.8. Na talerzu kładziemy umytą i osuszoną
sałatę, na nią wykładamy nafaszerowane
jajko i przykrywamy udekorowanym czubkiem
pomidora.Smacznego!


Pozdrawiam!







