Wykonanie
Schab wieprzowy to prawdziwy smakołyk, jednak wiele osób odstrasza smażeninazwiązana z jego przygotowaniem. Tym, którzy boją się ciężkostrawnego tłuszczu i rozbijania kotletów, Gospodyni poleca przepis na
schab w
winie . Inspiracją będą tu przepisy z epoki napoleońskiej. Podobnymi kotletami mogłaby delektować się emigracja w Paryżu przełomu XVIII i XIX wieku.
Schab w
białym winie6 kotletów
schabowych bez kości, nierozbitychszklanka
białego winakostka rosołowapęczek
natki pietruszki, drobno posiekanej2 łyżki
masła1
cebula (najlepiej „czosnkowa”), posiekana6
goździków½ łyżeczki
pieprzu białego mielonegoKotlety umyj i ułóż na dnie rondla. Zalej wrzątkiem tak, by pokrył
mięso, dodaj
kostkę rosołową,
goździki,
pietruszkę i
pieprz. Gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Dolej
wino, zagotuj i duś pod przykryciem dalsze pół godziny. Można zagęścić
śmietaną (pamiętaj, by rozrobić
śmietanę odrobiną gorącego sosu przed wlaniem jej do rondelka!)
Posól do smaku. Podawaj kotlety gorące, w sosie.Specyfiką tego przepisu jest to, że im dłużej gotujemy
schab, tym kruchszy i smaczniejszy się staje, a nie wysycha tak jak zwykle. Gotowałam tę potrawę nawet przez trzy godziny i nie straciła walorów
smakowych, a tylko zyskała na delikatności.Wpis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl