ßßß Cookit - przepis na Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Wegetarianie, weganie i inni rastafarianie...To całkowicie nie moje klimaty. Nie oceniam i nie neguję wyborów innych- przynajmniej się staram. Sama lubię tofu, czy warzywa w każdej postaci, ale żeby tak mięsa, czy jaj? Jestem pewna, że mąż codziennie jadałby "u chińczyka", a rodzina zaprzestałaby wizyt na urodziny, imieniny, czy w inne okazje. :)
I choć mimo mój mąż ucieszył się z informacji, że robię pasztet to po usłyszeniu " z ciecierzycy" lekko się zdziwił, a później skrzywił. Teraz wypadałoby napisać, że później zmienił zdanie i powtarzał "kiedy znów będzie mój ulubiony pasztet"? Tak nie było, a mimo to pasztet smakował wszystkim babeczkom w pracy. W końcu babki lepiej wiedzą co dobre, prawda? :)
Składniki:
300g ugotowanej cieciorki
300g ugotowanej białej fasoli
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
250g kurek
szalotka
3 ząbki czosnku
2 małe marchewki
pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki soli
łyżeczka pieprzu
Szalotkę podsmażamy na patelni, dodajemy kurki i dusimy ok. 15minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do ugotowanej cieciorki i fasoli wbijamy surowe jajka, połowę kurek, posiekaną pietruszkę, marchew, kaszę oraz przyprawy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Dorzucamy pozostałe kurki i całość wykładamy do foremki do pieczenia.
Warzywny pasztet pieczemy w mniejszej temperaturze- ok. 130-150 stopni przez 30minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce.
A później już pozostaje tylko zajadanie ze smakiem!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/06/pasztet-z-ciecierzycy.html