Wykonanie
Pamiętacie
masło słonecznikowe ? Osobiście byłam nim zachwycona! Korzystając z okazji, że znowu stałam się posiadaczką dużej ilości
słonecznika, a chciałam tym razem spróbować czegoś nowego, pomyślałam - a gdyby tak mleko? Efekt naprawdę świetny! Do tej
pory robiłam już domowe
mleko owsiane oraz
ryżowe, ale to
słonecznikowe wskakuje chyba na pierwsze miejsce, jeśli o smak chodzi. Wy też musicie spróbować!


/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (1500-2000ml):200g pestek
słonecznikagorąca (przegotowana)
wodaNasiona słonecznika wsypać do garnka/dużej miski, zalać gorącą
wodą. Odstawić - najlepiej na całą noc. Po tym czasie
nasiona słonecznika odcedzić. Umieścić w naczyniu miksującym Speedcook'a. Zalać ponownie świeżą
wodą. Nastawić maszynę: obroty: 5, czas: 20 sekund. Włączyć. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone
mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni.
Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami - z
musli, owsianką,
kawą,
herbatą.