Wykonanie
Jajka na śniadanie to naprawdę smaczny pomysł, który ma wielu zwolenników! Jeśli jednak macie dość jajecznicy, czy też omleta - idealne będą
jajka zapiekane w kokilkach. Moja wersja to wersja z
awokado. Minimum składników, maksimum smaku. I zdrowia. Jest to więc idealna propozycja na "dzień dobry".
Przepis (jedna porcja):1 (małe)
jajka1 łyżeczka
masła1/2 dojrzałego
awokadosól,
pieprz (do smaku)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Awokado obrać, pokroić w drobne plasterki, ułożyć na dnie kokilki. Wbić
jajka. Na wierzch położyć
masło. Doprawić
solą i
pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20minut, po tym czasie zmienić opcję grzania na: góra i dół, następnie piec jeszcze przez około 5-10 minut. Gotowe
jajka wyjąć, podawać
solo lub z
chlebem.