Wykonanie
Piekłam sernik i okazało się, że zostało mi nieco
twarogu. A w spiżarnii odkryłam domową
konfiturę malinową. Z
malin tych zeszłorocznych, tych wakacyjnych, z naszego ogródka. A ja tak tęsknię za latem, więc postanowiłam przygotować serniczki w pucharkach, na zimno,
malinowe, z
biszkoptami, deliaktne i puszyste, niczym chmurka. Takie desery ewidentnie kojarzą mi się z ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Więc na przywołanie lata, gdy w kalendarzu wiosna, a na zewnątrz zima - lekki deser, prosty w wykonaniu, zachwyca smakiem.


Przepis (dwie porcje):500g
twarogu sernikowego2 łyżki
cukru pudru100ml wrzątku6 okrągłych
biszkoptów4 łyżeczki
konfitury malinowej1 opakowanie
galaretki malinowejWe wrzątku rozpuścić i lekko ostudzić
galaretkę.
Twaróg zmiksować z
cukrem pudrem. Połączyć z ostudzoną
galaretką. Przygotować dwa pucharki: na dno każdego pokruszyć po trzy
biszkopty, na biszkoptach rozsmarować po jednej łyżeczce
malinowej konfitury. Do pucharków rozlać masę
serową. Na wierzch nałożyć jeszcze po łyżeczce
konfitury, kulistymi ruchami, tak by powstały wzorki. Wstawić do lodówki na około godzinę.