Wykonanie
Wiem, że ostatnio jakoś tak rzadko z
Wami bywam. To nie znaczy, że rzadko bywam w kuchni. Wręcz przeciwnie! W dalszym ciągu dużo gotuję, dużo piekę, bawię się
smakami. Życie jednak tak się układa, że czasem brak czasu na sięgnięcie ręką po aparat fotograficzny. Bo dzieje się. Dużo pozytywnego. Dużo zmian. Ale przecież blog to moja pasja i nie chcę jej spychać na drugi
plan, nie chcę zaniedbywać tego miejsca, więc obiecuję poprawę! I dzisiaj, na przeprosiny, mam dla Was słodki deser. Jeśli jesteście fanami
herbatników to koniecznie go zróbcie! A jeśli nie jesteście, to też zróbcie! Kremowy, delikatny,
waniliowo-
jabłkowy.


Przepis (jedna porcja):opakowanie
herbatników200g
śmietany 12%1 łyżka
cukru pudru1 małe
jabłko1 łyżka
syropu waniliowego (u mnie: domowy)
Jabłko zetrzeć na grubej tarce.
Herbatniki pokruszyć. Połowę z nich wsypać na dno pucharka, polać
syropem waniliowym. Pozostałą część
herbatników wymieszać ze startym
jabłkiem,
cukrem pudrem oraz
śmietaną. Przełożyć do pucharka. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Podawać.