ßßß Cookit - przepis na GRUSZKOWY BUDYŃ Z KOZIM SERKIEM domowy

GRUSZKOWY BUDYŃ Z KOZIM SERKIEM domowy

nazwa

Wykonanie

Piękna, złota, taka przysłowiowa "polska" jesień za oknem. Taka idealna, taka wymarzona. Oby trwała jak najdłużej, proszę! Moja ulubiona pora roku. Tak, wiem, powtarzam sie, ale tak bardzo mi przyjemnie, tak mi ciepło, tak dobrze, gdy patrzę przez okno. Gdy spaceruję w ciepłych promieniach słońca, gdy zbieram kasztany, ogrzewam dłonie kawą kupioną na wynos, biegam między uczelniami po liściastym dywanie.
EDIT: Przeglądam dzisiejsze blogowe śniadania, patrzę ... domowy budyń u Anity . Wspólne gotowanie weszło nam już chyba w nawyk, nawet jeśli wcześniej wcale tego nie ustaliłyśmy. Najwidoczniej mamy ochotę na to samo, częściej niż często. Niesamowicie to niesamowite jest! Niesamowite jesteśmy my, tak!
Przepis (jedna porcja):
250ml mleka
1 gruszka
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki serka koziego
Gruszkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zblendować na gładką masę. Połowę mleka wlać do rondelka, dodać masło i zagotować. Drugą połowę mleka wlać do miski, wymieszać z musem gruszkowym, solą oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w rondelku zacznie sie gotować - zmniejszyć ogień i powoli, cały czas mieszając, wlać zawartość miski (pozostałe mleko z musem, solą, mąką). Podgrzewać jeszcze przez kilka minut, aż całość będzie gęsta. Gdy budyń będzie gotowy przełożyć go do miski i udekorować serkiem kozim.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/domowy-budyn-gruszkowy.html