ßßß Cookit - przepis na WIEJSKI SERNICZEK na jabłkowo-owsianym spodzie

WIEJSKI SERNICZEK na jabłkowo-owsianym spodzie

nazwa

Wykonanie

Wspólne śniadania lubię najbardziej! Oczywiście takie "na żywo" przy jednym, wspólnym stole nie mają sobie równych, ale niestety nie zawsze można sobie na takie pozwolić, dlatego w takich sytuacjach można ratować się tymi wirtualnymi! Kraków i Katowice serwują sobie dzisiaj o poranku serniczek z serka wiejskiego. Na jabłkowo-owsianym spodzie. Ja zapiekanie serka wiejskiego mam już za sobą, ale dla Karoliny to pierwszy raz! I z tego, co już wiem, to bardzo smaczny pierwszy raz. Wtorek uważam za przyjemnie rozpoczęty!
Przepis (jedna porcja):
Spód jabłkowo-owsiany:
1 (małe) jabłko
1 jajko
30g płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
100g jogurtu naturalnego
Masa serowa:
200g serka wiejskiego
1 żółtko jajka
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki owsiane wymieszać z jajkiem, cynamonem, cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i jogurtem naturalnym. Wyłożyć na dno kokilki. Jabłko obrać i pokroić w cienke plasterki, ułożyć na masie owsianej. Serek wiejski odsączyć z "mleczka". Następnie wymieszać z żółtkiem jajka, sodą oczyszczoną, cukrem trzcinowym i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na plasterki jabłka. Kokilkę wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut. Zostawić w nagrzanym piekarniku, aż do ostygnięcia. Gotowy serniczek wyjąć delikatnie z naczynka, wyłożyć na talerz. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/wiejski-serniczek-na-jabkowo-owsianym.html