Wykonanie
Wspólne śniadania lubię najbardziej! Oczywiście takie "na żywo" przy jednym, wspólnym
stole nie mają sobie równych, ale niestety nie zawsze można sobie na takie pozwolić, dlatego w takich sytuacjach można ratować się tymi wirtualnymi!
Kraków i Katowice serwują sobie dzisiaj o poranku serniczek z
serka wiejskiego. Na
jabłkowo-owsianym spodzie. Ja zapiekanie
serka wiejskiego mam już za sobą, ale dla Karoliny to pierwszy raz! I z tego, co już wiem, to bardzo smaczny pierwszy raz. Wtorek uważam za przyjemnie rozpoczęty!
Przepis (jedna porcja):Spód
jabłkowo-owsiany:1 (małe)
jabłko1
jajko30g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cukru trzcinowego100g
jogurtu naturalnegoMasa serowa:200g
serka wiejskiego1
żółtko jajkaszczypta
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPiekarnik nagrzać do 160 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Płatki owsiane wymieszać z
jajkiem,
cynamonem,
cukrem trzcinowym,
sodą oczyszczoną i
jogurtem naturalnym. Wyłożyć na dno kokilki.
Jabłko obrać i pokroić w cienke plasterki, ułożyć na
masie owsianej.
Serek wiejski odsączyć z "mleczka". Następnie wymieszać z
żółtkiem jajka,
sodą oczyszczoną,
cukrem trzcinowym i
mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na plasterki
jabłka. Kokilkę wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut. Zostawić w nagrzanym piekarniku, aż do ostygnięcia. Gotowy serniczek wyjąć delikatnie z naczynka, wyłożyć na talerz. Podawać.