ßßß Cookit - przepis na PIECZONY KUSKUS POD MIGDAŁOWĄ PIERZYNKĄ

PIECZONY KUSKUS POD MIGDAŁOWĄ PIERZYNKĄ

nazwa

Wykonanie

Powtarzam się, ale będę to robić, aż do znudzenia: blog to dla mnie pasja, to dla mnie możliwość zagłębiania się w świat smaków i zapachów, to dla mnie szansa na dzielenie się ze światem miłością do gotowania oraz jedzenia, ale przede wszystkim blog to dla mnie ludzie. Dzisiaj wspólne śniadanie z Karoliną, bo niedawno zdałyśmy sobie sprawę z tego, że to już ponad rok, odkąd się znamy. A zaznaczyć trzeba, że zwykła znajomość to nie jest. To coś więcej, dużo, dużo więcej. Rok - ktoś powie dużo, ktoś powie mało. A dla mnie? Sama nie wiem, mam wrażenie, że znamy się całe życie. Albo nawet jeszcze dłużej. Dłużej, dłużej, dłużej.
Ostatnio pokochałam masło orzechowe i idąc za przysłowiowym "ciosem" - próbuję dalej! Przyszedł czas na masło migdałowe, które postanowiłyśmy kupić wspólnie z Karoliną. Jeden słoiczek trafił w moje, a drugi w jej ręce. I gdy już obie mamy masło w swoich kuchniach to czas na próbowanie! Postanowiłyśmy przygotować kuskus w wersji pieczonej. Obowiązkowo z dodatkiem masła. Jej wariację na temat tego śniadania zobaczyć możecie tutaj (borówki, omamo!), a moją poniżej. Maślana dziewczyna się ze mnie robi!
Przepis (jedna porcja):
50g (suchej) kaszki kuskus
150-200ml wrzątku
szczypta soli
100g sera białego
1 (duże) jajko
2 łyżki masła migdałowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, odrobinę posolić, zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na bok na kilka minut, aż kaszka wsiąknie wodę i będzie miękka. W drugiej miseczce rozdrobnić za pomocą widelca ser biały. Dodać masło migdałowe, wymieszać. Białko jajka oddzielić od żółtka. Białko - dodać do masy serowej, żółtko - do kaszki kuskus. Do kokilki wyłożyć kaszkę kuskus, a następnie masę serową. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/pieczony-kuskus-pod-migdaowa-pierzynka.html