ßßß Cookit - przepis na RYŻOWA GRANOLA MORELOWA

RYŻOWA GRANOLA MORELOWA

nazwa

Wykonanie

Przy okazji nie tak dawnych porządków w kuchennych szafkach i półkach w schowku, które uginają się od różnego rodzaju płatków, bakalii, makaronów, kasz i innych dobroci, zaskoczył mnie fakt, jak dużo u mnie jest płatków ryżowych! Pięć słoików się uzbierało, każdy mniej więcej kilogramowy. Taaak, trzeba coś zrobić z tych płatków ryżowych, przecież nie zjem tego przez najbliższe lata! Dlatego postanowiłam zrobić granolę. Skoro można z płatków owsianych, to czemu nie z płatków ryżowych? Jako że niedługo będzie trzeba robić też nowe kofitury to czas najwyższy dokończyć konfiturowe zapasy z roku zeszłego. Domowa konfirtura morelowa, do tego pestki moreli, idealnie! I tak powstała morelowa granola z płatków ryżowych. Owocowa, chrupiąca, pyszna!
800g płatków ryżowych Halina
1/2szkl pestek moreli
1/4szkl (płynnego) miodu
250g konfitury morelowej (u mnie: domowa)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki ryżowe wymieszać z miodem, konfiturą morelową i posiekanymi pestkami moreli. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40minut, co jakiś czas mieszając. Gotową granolę wyjąć, ostudzić, przełożyć do słoika.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/ryzowa-granola-morelowa.html