Wykonanie
Dawno nie
jadłam kaszki kukurydzianej, oj dawno. Postanowiłam do nadrobić! W sposób szczególny, ponieważ po raz pierwszy pojawia się u mnie polenta w wersji wytrawnej. I muszę przyznać, że taka chyba odpowiada mi jeszcze bardziej, niż w wersji słodkiej. Polencie zapewniłam towarzystwo
pomarańczy,
sera bryndza, pieczonego
buraka i
rozmarynu. Jakie to było dobre! Jakie to miało piękne kolory! A do tego, ile to zdrowia i witamin!





Przepis (jedna porcja):3 łyżki
kaszki kukurydzianej200ml
wody1
burak1
pomarańcza50g
sera bryndzaszczypta
pieprzu czarnegogałązka świeżego
rozmarynuPiekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Buraka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. W tym czasie
pomarańczę umyć, podzielić na dwie części. Z pierwszej połówki wycisnąć sok. Drugą połówkę
pomarańczy pokroić w kawałki. Do rondelka wlać
wodę i sok wyciśnięty z
pomarańczy, wrzucić gałązkę
rozmarynu. Zagotować. Stopniowo dodawać
kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawić
czarnym pieprzem, wyjąć gałązkę świeżego
rozmarynu i wyrzucić. Gotowego
buraka wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, delikatnie obrać i pokroić w kawałki/plastry. Polentę przełożyć do miseczki. Na wierzch wyłożyć pokrojoną
pomarańczę,
buraka oraz
ser bryndza. Podawać na ciepło.