ßßß Cookit - przepis na POLENTA Z BURAKIEM, POMARAŃCZĄ i BRYNDZĄ

POLENTA Z BURAKIEM, POMARAŃCZĄ i BRYNDZĄ

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam kaszki kukurydzianej, oj dawno. Postanowiłam do nadrobić! W sposób szczególny, ponieważ po raz pierwszy pojawia się u mnie polenta w wersji wytrawnej. I muszę przyznać, że taka chyba odpowiada mi jeszcze bardziej, niż w wersji słodkiej. Polencie zapewniłam towarzystwo pomarańczy, sera bryndza, pieczonego buraka i rozmarynu. Jakie to było dobre! Jakie to miało piękne kolory! A do tego, ile to zdrowia i witamin!
Przepis (jedna porcja):
3 łyżki kaszki kukurydzianej
200ml wody
1 burak
1 pomarańcza
50g sera bryndza
szczypta pieprzu czarnego
gałązka świeżego rozmarynu
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Buraka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. W tym czasie pomarańczę umyć, podzielić na dwie części. Z pierwszej połówki wycisnąć sok. Drugą połówkę pomarańczy pokroić w kawałki. Do rondelka wlać wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy, wrzucić gałązkę rozmarynu. Zagotować. Stopniowo dodawać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem, wyjąć gałązkę świeżego rozmarynu i wyrzucić. Gotowego buraka wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, delikatnie obrać i pokroić w kawałki/plastry. Polentę przełożyć do miseczki. Na wierzch wyłożyć pokrojoną pomarańczę, buraka oraz ser bryndza. Podawać na ciepło.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/polenta-z-burakiem-pomarancza-i-bryndza.html