Wykonanie
Wczoraj zupełnie przypadkiem natknęłam się w sklepie na świeżego
kokosa. Kiedy tylko go zobaczyłam od razu sięgnęłam po niego ręką i włożyłam do koszyka. Jako wielka fanka wszystkiego, co
kokosowe, nie mogłam przecież przepuścić takiej okazji, przejść obok niej zupełnie obojętnie. I tak wyjątkowo się powstrzymałam i wzięłam tylko jedną sztukę! Uwierzcie, w moim przypadku to nie było takie łatwe!Wiecie, że nazwa 'kokos' pochodzi od hiszpańskiego słowa coco - duch, widmo? Podejrzewa się, że to za sprawą
trzech wgłębień
kiełkowych w skorupie, które mają taki
dziwny, nieco "straszny" wygląd. Poza tym, co według mnie jest bardzo ciekawe,
palma kokosowa znana jest pod nazwą kalpa vriksha, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w
języku malajskim znana jest jako pokok seribu guna, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ją „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o
owocu palmy kokosowej - „lekarstwo na wszelkie choroby”.Bo
kokos nie dość, że jest bardzo smaczny, to jest również bardzo zdrowy, jest źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu,
sody i cynku. Ma wiele zastosowań - w kuchni, kosmetyce, a nawet w medycynie.




kokosowo-
marchewkowy (kremowy)
pudding owsianyPrzepis (jedna porcja):1/2 szkl
wody kokosowej1/2 szkl startego świeżego
kokosa1 (duża)
marchewka50g
płatków owsianych marki Halina1 łyżeczka stewi1
białko jajkaMarchewkę umyć, obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka. Zalać
mlekiem kokosowym i gotować przez około 15-20 minut (do momentu, aż
marchewka będzie miękka). W tym samym czasie
płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić. Gdy
marchewka będzie gotowa, dodać do niej napęczniałe
płatki owsiane, posłodzić
stewią i gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Gdy owsianka będzie już wystarczająco chłodna, dodać do niej połowę startego świeżego
kokosa i zblendować całość na gładką masę.
Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z owsianym kremem. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć, posypać resztą startego
kokosa i podawać.