Wykonanie
I znowu poniedziałek. Taki
słoneczny, taki wiosenny. Uśmiecha się do mnie, a ja uśmiecham się do niego. Wyciągam owsiankę z lodówki, siadam przy
stole w jadalni. Powoli wyjadam zawartość słoiczka, chociaż już dawno powinnam biec na autobus.
Poczeka. Nie poczeka? Nic nie szkodzi. To ja poczekam. Na następny.
Mogę czekać. Bo nauczyłam się, że czekać jest czasem naprawdę warto. Pośpiechu ostatnio bardzo nie lubię. Do owsianki wracając: słodko-kwaśne smaki, orzeźwiający początek tygodnia. Lubię poniedziałki, bardzo lubię.
Przepis (jedna porcja):1/2
limonki100ml
mleka200g
serka wiejskiego1 łyżeczka
cukru trzcinowego50g
płatków owsianych HalinaDo słoiczka wsypać
płatki owsiane. Na
płatki owsiane wyłożyć
serek wiejski. Zalać
mlekiem oraz
sokiem wyciśniętym z połówki
limonki. Posypać
cukrem trzcinowym. Wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć i podawać.