Wykonanie
Uwielbiam jaśminową
herbatę. Suszone kwiaty jaśminu dodaję bezustannie do czarnej, zielonej i białej
herbaty. Tym razem postanowiłam przygotować sobie śniadanie w takich jaśminowych klimatach. Wyszło perfekcyjnie. Kwiatowo, wiosennie. Słodko, dzięki dodatkowi
miodu. Lekko, puszyście. Poza tym bez potrzeby długiego oczekiwania na śniadanie. Owsiany
pudding czekał bowiem na mnie przez całą noc, gdy smacznie spałam, w lodówce. Dzisiaj rano wystarczyło go jedynie wyjąć z jej chłodnego wnętrza, zanurzyć łyżeczkę w szklanym pucharku, rozkoszować się smakiem. Wypić
kawę. Przywitać się z nowym dniem, przywitać się z deszczowym piątkiem. A teraz trzeba jeszcze wyprasować białą koszulę, ubrać buty na obcasie. Jechać na uczelnię i zdać ostatni egzamin. A później wsiąść w autobus, kierunek: Warszawa.
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych200ml
mleka2 łyżki (płynnego)
miodu2 łyżki suszonych kwiatów jaśminu Skworcu+
serek wiejski (do podania)
Płatki owsiane wsypać do rondelka. Zalać
mlekiem. Dodać jedną łyżkę
miodu, jedną łyżkę suszonych kwiatów jaśminu, zamieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gotową owsiankę odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia. Przełożyć do pucharka. Polać pozostałą częścią
miodu. Na wierzch wyłożyć
serek wiejski, całość posypać resztą kwiatów jaśminu. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia (u mnie: cała noc). Gotowy
pudding wyjąć i podawać.