ßßß Cookit - przepis na MIODOWY PUDDING Z KWIATAMI JAŚMINU (owsiany)

MIODOWY PUDDING Z KWIATAMI JAŚMINU (owsiany)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jaśminową herbatę. Suszone kwiaty jaśminu dodaję bezustannie do czarnej, zielonej i białej herbaty. Tym razem postanowiłam przygotować sobie śniadanie w takich jaśminowych klimatach. Wyszło perfekcyjnie. Kwiatowo, wiosennie. Słodko, dzięki dodatkowi miodu. Lekko, puszyście. Poza tym bez potrzeby długiego oczekiwania na śniadanie. Owsiany pudding czekał bowiem na mnie przez całą noc, gdy smacznie spałam, w lodówce. Dzisiaj rano wystarczyło go jedynie wyjąć z jej chłodnego wnętrza, zanurzyć łyżeczkę w szklanym pucharku, rozkoszować się smakiem. Wypić kawę. Przywitać się z nowym dniem, przywitać się z deszczowym piątkiem. A teraz trzeba jeszcze wyprasować białą koszulę, ubrać buty na obcasie. Jechać na uczelnię i zdać ostatni egzamin. A później wsiąść w autobus, kierunek: Warszawa.
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych
200ml mleka
2 łyżki (płynnego) miodu
2 łyżki suszonych kwiatów jaśminu Skworcu
+ serek wiejski (do podania)
Płatki owsiane wsypać do rondelka. Zalać mlekiem. Dodać jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę suszonych kwiatów jaśminu, zamieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gotową owsiankę odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia. Przełożyć do pucharka. Polać pozostałą częścią miodu. Na wierzch wyłożyć serek wiejski, całość posypać resztą kwiatów jaśminu. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia (u mnie: cała noc). Gotowy pudding wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/miodowy-pudding-owsiany-z-kwiatami.html