ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Kochani, już 12 lutego możemy rozkoszować się najsłodszym dniem w ciągu roku- Tłustym Czwartkiem. Jak dla mnie najlepiej celebruje się go w szkole z przyjaciółmi. Niestety tym razem mamy w tym czasie ferie, ale nic straconego ! Razem z dziewczynami postanowiłyśmy obchodzić go właśnie dzisiaj, więc przygotowałam coś specjalnego. Długo zbierałam się do tych ślimaczków, ponieważ zawsze było coś innego i nowszego do wypróbowania. Chyba myślałam, że takie bułeczki/ciasteczka są bardziej pracochłonne. Oczywiście, trzeba poczekać, aż drożdże lub ciasto się ruszy, ale sam proces przygotowania jest bardzo przyjemny.
Mam jednak uwagę : nie smarujcie wierzchu białkiem, ponieważ ślimaczki szybciej się przyrumienią i zrobią się twarde (jedynie z wierzchu). Kogoś taki stan rzeczy może zrazić, więc lepiej uważać! I druga przestroga - ciasto koniecznie trzeba posmarować w środku masłem, żeby nie były suche!
Składniki:
/16 sztuk/
400g mąki pszennej
250ml mleka
100g masła roślinnego
60g cukru
21g świeżych drożdży (lub 9g suchych, które dodajemy się bez przygotowania do mąki i cukru)
nadzienie:
1 łyżka cukru migdałowego
2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła do posmarowania ciasta
dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Masło należy roztopić w garnuszku. Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i cukru oraz odrobiną podgrzanego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W garnku mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy wyrośnięte droższe, a następnie wlewamy mleko. Powoli łączymy mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy rozgrzany tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczkę i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem migdałowym i cynamonem. Całość zawijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki.
Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki (wcześniej smarujemy je masłem) lub układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy je przez 20-25 minut w 190 stopniach.
Podajemy po ostudzeniu i posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/01/slimaczki-drozdzowe-z-cynamonem.html