Wykonanie

Kochani, już 12 lutego możemy rozkoszować się najsłodszym dniem w ciągu roku- Tłustym Czwartkiem. Jak dla mnie najlepiej celebruje się go w szkole z przyjaciółmi. Niestety tym razem mamy w tym czasie ferie, ale nic straconego ! Razem z dziewczynami postanowiłyśmy obchodzić go właśnie dzisiaj, więc przygotowałam coś specjalnego. Długo zbierałam się do tych ślimaczków, ponieważ zawsze było coś innego i nowszego do wypróbowania. Chyba myślałam, że takie bułeczki/ciasteczka są bardziej pracochłonne. Oczywiście, trzeba poczekać, aż
drożdże lub ciasto się ruszy, ale sam proces przygotowania jest bardzo przyjemny.Mam jednak uwagę : nie smarujcie wierzchu
białkiem, ponieważ ślimaczki szybciej się przyrumienią i zrobią się twarde (jedynie z wierzchu). Kogoś taki stan rzeczy może zrazić, więc lepiej uważać! I druga przestroga - ciasto koniecznie trzeba posmarować w środku
masłem, żeby nie były suche!Składniki:/16 sztuk/400g
mąki pszennej250ml
mleka100g
masła roślinnego60g
cukru21g świeżych
drożdży (lub 9g suchych, które dodajemy się bez przygotowania do
mąki i
cukru)nadzienie:1 łyżka
cukru migdałowego2 łyżki
cynamonu4 łyżki
masła do posmarowania ciastadodatkowo:
cukier puderPrzygotowanie:
Masło należy roztopić w garnuszku.
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Drożdże rozrabiamy z łyżką
mąki i
cukru oraz odrobiną podgrzanego
mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W garnku mieszamy
mąkę z
cukrem. Dodajemy wyrośnięte droższe, a następnie wlewamy
mleko. Powoli łączymy mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy rozgrzany tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczkę i odstawiamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na oprószonym
mąką blacie. Smarujemy
masłem, posypujemy
cukrem migdałowym i
cynamonem. Całość zawijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki.Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki (wcześniej smarujemy je
masłem) lub układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy je przez 20-25 minut w 190 stopniach.Podajemy po ostudzeniu i posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)

