Wykonanie

Kochani, od dłuższego czasu zbierałam się, żeby zrobić te słynne placuszki i w końcu mi się udało. Muszę przyznać, że faktycznie są bardzo delikatne i puszyste! Smakują nawet bez dodatków, ale koniecznie trzeba je jeść w pierwszy dzień. W
sumie wątpię, że coś może zostać na kolejne.Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką ucztę!Składniki: /16 sztuk/250g
serka ricotta115ml
mleka2
jajka- osobno
żółtka i
białka + szczypta
soli1 łyżka
oleju100g
mąki3/4 łyżeczki sodki/proszku do pieczeniaPrzygotowanie:W miseczce ubijamy
ser,
mleko,
olej i
żółtka. Dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem. Na koniec delikatnie mieszając wprowadzamy ubite
białka.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zarumienienia.Przewracamy w momencie pojawienia się większej ilość pęcherzyków na powierzchni ciasta.Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie:
serek śmietankowo-
waniliowy i
konfitura).Smacznego!
