ßßß Cookit - przepis na Ricotta hotcakes

Ricotta hotcakes

nazwa

Wykonanie

Kochani, od dłuższego czasu zbierałam się, żeby zrobić te słynne placuszki i w końcu mi się udało. Muszę przyznać, że faktycznie są bardzo delikatne i puszyste! Smakują nawet bez dodatków, ale koniecznie trzeba je jeść w pierwszy dzień. W sumie wątpię, że coś może zostać na kolejne.
Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką ucztę!
Składniki: /16 sztuk/
250g serka ricotta
115ml mleka
2 jajka- osobno żółtka i białka + szczypta soli
1 łyżka oleju
100g mąki
3/4 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W miseczce ubijamy ser, mleko, olej i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec delikatnie mieszając wprowadzamy ubite białka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zarumienienia.Przewracamy w momencie pojawienia się większej ilość pęcherzyków na powierzchni ciasta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie: serek śmietankowo-waniliowy i konfitura).
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/05/ricotta-hotcakes.html