Wykonanie
Ostatnio często mam okazję spotykać się z nowymi dla mnie
smakami kulinarnymi. Dzisiaj była to
kaszka kukurydziana, która już jakiś czas leżała nieużywana w mojej szafce i świeży
syrop klonowy na, który polowałam już bardzo długi czas. Oba produkty przypadły mi do gustu, a skoro
mogę je łączyć, to mają jeszcze większego plusa.
Syrop klonowy sprawdził się nie tylko z tymi placuszkami, ale o tym innym razem, a co do
kaszki, to z wielką ochotą
będę się nią zajadała na śniadanie np. zamiast
kaszki manny ;)Składniki:/8 placuszków/1/2 szklanki
kaszki kukurydzianej1 szklanka wody/mleka2
jajkapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
siemienia lnianego1 łyżka pestek dyni1 łyżka
sezamuolej do smażenia
syrop klonowy/dżem
wiśniowy do podaniaPrzygotowanie:
Kaszkę kukurydzianą gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czyli około 15 minut po zagotowaniu się wody/mleka). Odstawiamy do wystygnięcia.Następnie do miski dodajemy
jajka,proszek, nasiona:
dynię,
słonecznik,
sezam i
kaszkę. Wszystko ze sobą łączymy.Na patelni rozgrzewany
oliwę z oliwek. Smażymy małe placuszki z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie
syrop klonowy i
dżem wiśniowy.Smacznego :)