Wykonanie

Z całą pewnością spotkaliście się z tym
owocem już parę
razy, ale osobiście miałam problem, gdzie
mogę go w pełni wykorzystać. Pomocą był dla mnie blog Dominiki . Czasami wystarczy więcej poszukać i znajdzie się rzecz, która jest w danej chwili potrzebna. Z tartą tatin miałam już styczność, ale sama zrobiłam ją pierwszy raz. Ciekawy sposób na podanie ciasta i bardzo nietypowy, więc można zaskoczyć gości :) Smaki są typowo jesienno-zimowe, więc teraz sprawdzi się idealnie!Składniki:ciasto:180g
mąki pszennej30g
cukru pudru115g
masła w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 łyżka
wody (opcjonalnie)nadzienie:2
pigwy1/2 łyżeczki
kardamonu1 laska
cynamonu5
goździków1/2 szklanki
wody5 łyżek
cukru3 łyżki
masłaPrzygotowanie:Do szerokiej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki
masło,
cukier puder i skrapiamy łyżką
wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Umytą
pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki. W garnku gotujemy
wodę, dodajemy 3 łyżki
cukru, wszystkie
przyprawy, a także
owoce. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut-
pigwa nie może być zbyt miękka!Na patelni rozgrzewamy
masło i karmelizujemy 2 łyżki
cukru. Następnie przekładamy odsączone
owoce i prużymy z obu stron. Tak przygotowaną
pigwę przekładamy do formy. Na wierzch układamy rozwałkowane ciasto i staramy się zawinąć brzegi pod
owoce.Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu formę przykryć talerzem i szybkim ruchem odwrócić ją do góry nogami. Gotowe!Smacznego :)

