ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin z pigwą

Tarta tatin z pigwą

nazwa

Wykonanie

Z całą pewnością spotkaliście się z tym owocem już parę razy, ale osobiście miałam problem, gdzie mogę go w pełni wykorzystać. Pomocą był dla mnie blog Dominiki . Czasami wystarczy więcej poszukać i znajdzie się rzecz, która jest w danej chwili potrzebna. Z tartą tatin miałam już styczność, ale sama zrobiłam ją pierwszy raz. Ciekawy sposób na podanie ciasta i bardzo nietypowy, więc można zaskoczyć gości :) Smaki są typowo jesienno-zimowe, więc teraz sprawdzi się idealnie!
Składniki:
ciasto:
180g mąki pszennej
30g cukru pudru
115g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżka wody (opcjonalnie)
nadzienie:
2 pigwy
1/2 łyżeczki kardamonu
1 laska cynamonu
5 goździków
1/2 szklanki wody
5 łyżek cukru
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy d
o lodówki.
Umytą pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki. W garnku gotujemy wodę, dodajemy 3 łyżki cukru, wszystkie przyprawy, a także owoce. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut- pigwa nie może być zbyt miękka!
Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy 2 łyżki cukru. Następnie przekładamy odsączone owoce i prużymy z obu stron. Tak przygotowaną pigwę przekładamy do formy. Na wierzch układamy rozwałkowane ciasto i staramy się zawinąć brzegi pod owoce.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu formę przykryć talerzem i szybkim ruchem odwrócić ją do góry nogami. Gotowe!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/12/tarta-tatin-z-pigwa.html