Wykonanie

Jakiś czas temu zakupiłam
mąkę ryżową ( kolejny raz) i postanowiłam, że coś z niej w końcu zrobię. Pewnie leżałaby zamknięta w szafce do tej
pory, ale zainspirowała mnie moja przyjaciółka, która zrobiła
ciasteczka właśnie z wykorzystaniem takiej
mąki.
Ciasteczka są bardzo żółte, ponieważ trzeba użyć, aż 6
żółtek, ale czasami warto. Szybko się rumienią i jeszcze szybciej znikają z talerza :)Składniki:300g
mąki ryżowej6
żółtek6 łyżek
cukru pudru160g
masła roślinnegodżem np.
brzoskwiniowy do wypełnienia
ciastekPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy na 15 min do lodówki. Z ciasta formujemy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Robimy zagłębienie i nakładamy
dżem (można pominąć ten etap).Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż
będę zarumienione.Smacznego :)
