Wykonanie

Wczoraj nic nie napisałam,ale nie dlatego że zapomniałam. Były 80 urodziny mojej babci więc po powrocie ze szkoły nie było czasu. Postaram się wam wstawić zdjęcie wypieku mojej mamy żebyśmy mogli się wszyscy zachwycać :DDzisiaj takie skromne, ale za to jakie pyszne ciasto. Jest idealnie kruche, łatwe w przygotowaniu. Tym razem zrobiłam sama kruszonkę,więc nie jest ina tak idealna jak ostatnio, ale była smaczna. Kruszonki zawsze są smaczne :) Miłego pieczenia ja wracam do zajęć szkolnych..Składniki:400g
margaryny4 szklanki
mąki3
żółtka3/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
białego cukru4 łyżeczki
cynamonu Prymat ( ma bardzo intensywny aromat, więc polecam wszystkim którzy kochają tą
przyprawę:)1 , 5 kg papierówekPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy delikatnie
wodą, wsypujemy 1/4
cukru białego i 4 łyżeczki
cynamonu, mieszamy i czekamy do momentu zmięknięcia,ale tak aby kawałeczki
jabłek pozostały.Na stolnicę/blat wysypujemy
mąkę, dosypujemy
cukier i tworzymy zagłębienie do którego wbijamy
żółtka, oraz dodajemy
margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jedną masę i wstawiamy do 15 min do lodówki.Robimy kruszonkę z
masła,
cukru oraz
mąki.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na długość i szerokość brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy. Ciasto jest kruche więc będzie to trudne, ale nawet jeśli się połamie no wystarczy je ze sobą 'posklejać' na blaszce. Posypujemy wierzch
bułką tartą, wykładamy
jabłka i na górę sypiemy kruszonkę. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 1h.Smacznego! :)
