Wykonanie

Po ostatnich słodkościach mam dla Was małą odskocznie w postaci owsianych wypieków. Najlepszą opcją są
ciasteczka z ulubionymi dodatkami. O wiele lepsze od tych wszystkich kupnych, które podobno "nie mają
cukru". Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc chętni powinni znaleźć chwilę :)Składniki:80g
masła roślinnego1/3 szklanki
cukru trzcinowego12 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych/żytnich1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego + 2 łyżki letniej
wody2 łyżki
amarantusa3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
sodkiszczypta
soli morskiej3/4 szklanki
rodzynekPrzygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy spęczniałe
siemię lniane i dokładnie ucieramy. Przesiewamy
mąkę wymieszaną z
sodką,
solą,
cynamonem i dodajemy do masy. Dosypujemy
amarantus,
płatki owsiane/żytnie i porządnie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy wcześniej wypłukane
rodzynki.Masę wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy.Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez 20-30 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.Smacznego :)
