Wykonanie

Kochani, na piątkowe śniadanie (lub obiad) proponuję Wam słodkie placuszki. Może nie są podane w tradycyjny amerykański sposób, ale na to przyjdzie jeszcze czas :) Dzisiaj troszkę lżejsza, ale podobnie słodka wersja. Mam nadzieję, że znajdziecie chwilę, aby ich skosztować, gdyż wiele nie trzeba :)Składniki:250g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko250-300 ml
mleka30g roztopionego
masła (użyłam klarowanego)szczypta
soliPrzygotowanie:W misce łączymy
jajko,
mleko oraz
masło. Następnie powoli dosypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
solą. Konsystencja ciasta powinna być troszkę gęstsza od typowego ciasta naleśnikowego.Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia- na pierwszą partię dobrze jest użyć oleju/masła klarowanego.Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie
serek waniliowy i
banan.Smacznego :)

